Przedszkolaki z Oddziału Krasnoludki miały okazję podczas jesiennych warsztatów dowiedzieć się, w jaki sposób przygotowują się do zimy nie tylko leśne zwierzęta, ale także ludzie. Utrwaliliśmy sobie takie słowa jak: zapasy, spiżarnia, kiszonki, mrożonki, dżemy, konfitury oraz powidła. Każde z dzieci poznało recepturę potrzebną do przygotowania kiszonych ogórków, dyni na słodko, sałatek, suszonych owoców oraz grzybów. Wspólnie przygotowaliśmy pełną witamin pigwę do słoików na chłodne zimowe wieczory, które dzieci zabrały z sobą do domków. To była wspaniała zabawa, która nie tylko rozwijała kreatywność, ale także uczyła o zdrowym odżywianiu, a i rodzice, dziadkowie oraz inni członkowie rodziny będą mogli liczyć na pomoc najmłodszych jej członków w robieniu przetworów.

Koordynatorem zajęć była nauczycielka: Ewa Ancygier