Krasnoludki uczestniczyły w warsztatach kulinarnych – „Kiszona kapusta krok po kroku. Zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Przedszkolaki dowiedziały się, że kiszona kapusta i inne kiszone przetwory są cennym źródłem witamin. Dzieci miały okazję poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się jak dawniej kiszono kapustę. Słoiki z kapustą kiszoną trafiły do domów naszych przedszkolaków a kilka z nich zostało umieszczonych w kąciku przyrody, gdzie przedszkolaki będą mogły obserwować proces fermentacji. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin. Głównym celem zajęć było rozwijanie aktywnych postaw prozdrowotnych oraz zapoznanie z walorami odżywczymi kapusty kiszonej.

Koordynatorem zajęć była nauczycielka: Ewa Ancygier