Wiek przedszkolny to czas, w którym kształtują się preferencje smakowe oraz upodobania żywieniowe, które mogą w przyszłości odbić się negatywnie lub pozytywnie na zdrowiu naszych dzieci. Prawidłowe żywienie decyduje o zdrowiu dziecka i prawidłowym jego rozwoju, a racjonalne odżywianie ma bardzo duży wpływ na aktywność psychiczną, umysłową i ruchową dziecka. Nawyki żywieniowe należy wpajać dzieciom od najmłodszych lat więc w realizację wprowadzania zdrowego odżywiania dzieci w przedszkolu należy zaangażować całą społeczność przedszkolną: dzieci, rodziców i pracowników. Jadłospisy układane są co dekadę przez intendentkę i kucharza zgodnie z Rozporządzeniem i Wytycznymi Ministra Zdrowia. W posiłkach uwzględnione są wszystkie grupy środków spożywczych, ograniczamy spożycie cukrów, soli oraz potraw smażonych. Duży nacisk kładziemy na spożywaniu warzyw, owoców, mleka i produktów pochodnych. W naszej kuchni posiłki przygotowywane są z naturalnych składników nie używamy gotowych produktów przetworzonych. Zapraszamy do galerii, w której ukazujemy proces przygotowania posiłków w kuchni, efekt końcowy wytworzonych posiłków, które trafiają do poszczególnych oddziałów dla dzieci oraz spożywanie posiłków przez przedszkolaków. Zwracamy się z prośbą do rodziców o zachęcanie dzieci do spożywania tak smacznych i zdrowych potraw.