Przedszkolaki z grupy „Stokrotek” poznały, co jest słodkie i wytrawne oraz pyszne i zdrowe. Są to przetwory z owoców
i warzyw, które można sporządzić jesienią. Nasze spiżarnie są pełne dżemów, soków, kompotów, konfitur i kiszonek. Zajęcia miały na celu zachęcenie dzieci do spożywania przetworzonych warzyw i owoców, które są źródłem witamin i minerałów. „Stokrotki” dowiedziały się, że domowe przetwory są zdrowe i mogą leczyć różne choroby. Dzieci poznały tradycyjną recepturę sporządzania kompotów z różnych owoców. Z radością wykonywały prace plastyczne pod tytułem „Kolorowe kompoty”. Zabawa muzyczno-ruchowa „Warzywno-owocowa ciuchcia” sprawiła wiele radości wszystkim dzieciom. Dzieci ułożyły z warzyw i owoców piramidę zdrowia i wypowiadały ich nazwy. Zwieńczeniem tych działań była degustacja warzyw i owoców.
Koordynatorem zajęcia była nauczycielka Lidia Pszonka.